Truskawka TRUSKAWKA - inaczej zwana poziomka ananasowa (Fragaria x grandiflora), bylina z rodzaju poziomek, powstała w połowie XVIII w. Ze skrzyżowania poziomki wirginijskiej i poziomki chilijskiej. W Polsce najczęściej są uprawiane następujące odmiany: kama, honeoye, kent, senga sengana, dukat, elsanta, marmelada. Owoce smaczne, znacznie większe niż u gatunków wyjściowych, bogate w witaminy i składniki mineralne, które spożywa się na surowo oraz przetwarza na soki, dżemy i konfitury. Truskawka jest popularna w różnych częściach świata, Polska należy do liczących się jej producentów.

Mango MANGO - (Mangifera indica) drzewo z rodziny nanerczowatych, pochodzące z Indii i tam uprawiane już ponad 4000 lat. Obecnie rozpowszechnione w obszarach tropikalnych całego świata. Dostarcza bardzo cenionych owoców o charakterystycznym, żywicznym smaku, bogate w witaminę A oraz żelazo. Mango zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C.

Ananas ANANAS - (Ananas comosus) jest owocem rosnącym pionowo na niskim krzewie. Pochodzi z Brazylii i Ameryki Południowej. Największym producentem ananasów są Hawaje. Najbardziej znane są dwie odmiany ananasa, zimową i letnią. Jest to owoc o żółtym, soczystym i aromatycznym miąższu. Ananas spożywany na surowo posiada bardzo dużo witaminy C. Można go również kandyzować, produkować soki i dżemy.

Awokado AWOKADO - ( Persea americana) wiecznie zielone drzewo z rodziny wawrzynowatych, pochodzące z Ameryki Południowej i Środkowej. Owoce smaczne pestkowce w kształcie gruszki o długości do 20 cm. Najbardziej znane odmiany to: Fuerte, Hass i Coctail. Wyśmienite źródło kwasu foliowego i witaminy C, bogate w tłuszcze zwłaszcza jedno-nienasycone. Awokado jest produktem wysoko kalorycznym.

Banan BANAN - (Musa paradisiaca) jest rośliną zielną. Wywodzi się z tropikalnych rejonów świata. Banany rosną na głównej łodydze drzewa na pół spiralnych gałęziach. Do kraju przywozi się owoce zielone, przed dopuszczeniem do obrotu handlowego gazuje się owoce w specjalnych komorach bananowych zwanych dojrzewalniami. Banan zawiera dużo węglowodanów, bogaty w witaminę C. Aby uzupełnić potas w organizmie zaleca się spożywać dużo bananów.

Kiwano KIWANO - (Cucumis) jest to afrykańska odmiana ogórka, zwany także afrykańskim melonem rogatym. Rośnie na obrzeżach australijskich pustyń, uprawiane jest również w Nowej Zelandii. Kiwano wypełnione jest pestkami o bardzo orzeźwiającym cytrynowym smaku. Na temat wartości odżywczych jest brak danych.

Karambola KARAMBOLA - (Averrboa) pochodzi z Malezji, uprawia się w całej Ameryce na wyspach Oceanii, Afryce i Indiach. Rośnie na dużych drzewach. Owoce o długości 6-12 cm zielone lub żółte. Soczysty i twardy miąższ w zależności od odmiany kwaśny lub bardzo słodki. Zawiera dużo witaminy C i A, oraz wapń i magnez.

Liczi LICZI - (Litchi chinensis) owoc ten pochodzi z Chin zwany jest dlatego chińską śliwką. Dziś uprawia się go w Afryce, Azji i Ameryce Środkowej. Owoce wielkości ok. 4 cm upodobniają się do orzechów. Krucha skorupka okrywa bardzo smaczny i soczysty miąższ podobny do smaku winogron. Źródłem energii są węglowodany, zawiera również dużo witaminy C, oraz żelazo.

Gruszki GRUSZKI - ( Pyrus) ten owoc z rodziny różowatych pochodzi prawdopodobnie z Eurazji i Afryki Północnej, bardzo dawno użytkowane, stąd wiele gatunków i odmian. Do najbardziej uznawanych odmian należą: Packham, Williams, Josephine, Corella, Beurre Bosc. Zawiera bardzo dużo węglowodanów, błonnika, kwasu foliowego oraz witaminy C.

Nektarynki NEKTARYNKI - (Prunus persica) drzewo owocowe z rodziny różowatych, pochodzi z Azji Wschodniej lub Środkowej. W uprawie od bardzo dawna, do Polski dotarła już w średniowieczu. Jest wiele odmian, ale można je podzielić na dwa typy: o luźnej skórce i przylegającej skórce. Roślina ta ma bardzo duże wymagania klimatyczne dlatego uprawiana jest w cieplejszych klimatach. Bardzo smaczny owoc o dużej zawartości witaminy C, oraz węglowodanów.

Wiśnie WIŚNIE - (Prunus) rodzaj z rodziny różowatych, przypuszczalnie pochodzą z Europy i środkowej Azji. W strefie umiarkowanej występuje około 45 gatunków tych roślin. Wiśnia jest owocem pestkowym spokrewnionym ze śliwką. Doskonałe źródło witaminy C, żelaza i węglowodanów.

Figa FIGA - (Ficus carica) popularna nazwa owocu drzewa figowego, ma bulwiasty kształt i słodki mięsisty miąższ. Figa jest jedną z najstarszych roślin, prawdopodobnie pochodzi z Syrii. Wartość odżywcza figi wzrasta po ususzeniu podobnie jak daktyli. Zawiera dużo węglowodanów, umiarkowane ilości błonnika i witaminy C.

Daktyle DAKTYLE - (Phoenix) owoc daktylowca właściwego, czyli palmy daktylowej, pochodzącej z północnych wybrzeży Zatoki Perskiej. Owoce są bardzo słodkie zawierają dużą ilość cukru gronowego (glukozy), wysokokaloryczne. Spożywane świeże lub suszone i prasowane, z odmian twardych wyrabia się mąkę daktylową. Bardzo ceniony dodatek w cukiernictwie.

Kiwi KIWI - (Actinidia) owoce te pochodzą z Chin, lecz głównym ich producentem jest Nowa Zelandia. Owoc kiwi ma szarą skórkę porośniętą włosem, oraz smaczny zielonkawy miąższ. Zawiera bardzo dużo witaminy C, potasu i błonnika. Kiwi zawiera również dużo składnika zwanego aktymidyną który ułatwia trawienie.
Ze względu na dużą zawartość w/w składników odżywczych owoce kiwi powinny w szczególności spożywać osoby starsze.

Kaki KAKI - (Diospyros kaki) owoc ten jest różnie nazywany np. persymona, hurma wschodnia lub hebanowiec wschodni. Drzewo to z rodziny hebankowatych pochodzi z Azji Wschodniej, obecnie uprawiane również w Europie i Ameryce Północnej. Kaki to owoce wielkości jabłka koloru czerwonego lub pomarańczowego spożywa się je na surowo, suszone lub przerabiane na dżemy, marmolady. Zawierają dużo witaminy C. Ze względu na zawartość garbników używane są w przemyśle garbarskim.

Granat właściwy GRANAT WŁAŚCIWY - (Punica granatum) niskie drzewo lub krzew rosnący w obszarze śródziemnomorskim. Owoce zwane granatami, duże do około 1kg wagi, wypełnione twardymi pestkami otoczonymi soczystą owocnią. Z soku granatu przyrządza się smaczny orzeźwiający napój. Z kory oraz okrywy owoców uzyskuje się barwnik i garbnik do garbowania skór.

Melon miodowy MELON MIODOWY - (Cucumis melo) roślina roczna z rodziny dyniowatych pochodząca z Afryki Północnej lub Azji, uprawiany w ciepłych obszarach świata. Owoce smaczne, aromatyczne zjadane głównie na surowo. Najbardziej znane odmiany to: kantalupa, żółty, galia, zielony. Wszystkie odmiany melonów łagodnie stymulują pracę nerek i działają przeczyszczająco.

Limony LIMONY - (Citrus aurantifolia) są to najbardziej kwaśne owoce cytrusowe zawierają jednak mniej witaminy C niż pomarańcze i cytryny. Hodowane są głównie ze względu na sok, używany do aromatyzowania innych produktów i drinków. Tak samo jak cytrusy limony stanowią bogate źródło bioflawonoidów.

Kokos KOKOS - (Cocos nucifera) jest owocem palmy kokosowej który ma jadalną pestkę. Orzech kokosowy ma twardą brązową skorupę, która otacza warstwę miękkiego miąższu, środek wypełnia mleczko. Pochodzi z Malezji, Filipin i Brazylii. Zawiera znaczną ilość tłuszczu nasyconego oraz żelaza. Mleczko kokosowe zawiera witaminę C i naturalne cukry.

Mandarynki MANDARYNKI - (Citrus reticulata) małe drzewo z rodziny rutowatych pochodzi z Chin. Obecnie uprawiane w bardzo dużych ilościach w ciepłych obszarach świata. Kilka odmian mandarynek między innymi: klementynka, satsuma, tangerynka i tangela należą do najpospolitszych owoców z grupy cytrusów. Są bardzo bogatym źródłem witaminy C, oraz witamin z grupy B, dostarczają do organizmu potas i kwas foliowy.

Pomarańcze POMARAŃCZE - (Citrus sinensis) gatunek z grupy owoców cytrusowych pochodzących z Chin. Owoce bardzo smaczne, posiadające bardzo dobre właściwości wpływające na stan naszego zdrowia. Ogromna ilość witaminy C, zawiera również witaminę P i A oraz magnez, fosfor, wapń, żelazo, potas. Szczególnie zaleca się spożywanie pomarańczy chorym na serce, nadciśnienie oraz przy obrzękach.

Arbuz ARBUZ - (Cucumis citrullus) zwany też kawonem, należy do rodziny dyniowatych, jest rośliną jednoroczną o kulistym kształcie, ma twardą, ciemnozieloną skórkę, pochodzi z tropikalnej Afryki. Arbuz zawiera dużo witaminy C, choć jest bardzo słodki do należy do owoców niskokalorycznych.

Melon Boneydew MELON BONEYDEW - (Cucumis melo) ma owalny kształt, gładką kremowo-żółtą skórkę i miąższ koloru blado lub ciemno zielonego, należy do rodziny dyniowatych. Jest bardzo smaczny, podobno wskutek tego z przejedzenia zmarło wielu ludzi. Melon ten pochodzi prawdopodobnie z Azji. Źródłem energii są węglowodany, witamina C i A, żelazo oraz kwas foliowy.

Cytryna CYTRYNA - (Citrus limon) kształt cytryny jest jajowaty z jednej strony zakończony spiczasto, skórkę ma twardą koloru żółtego. Pochodzenie cytryny nie jest dokładnie znane, przypuszcza się że pochodzi z Chin, Indii i Birmy. Zawiera bardzo dużo witaminy C, posiada bardzo mało kalorii.

Grapefruit GRAPEFRUIT - (Citrus paradisi) jest to owoc cytrusowy o żółtej lub złocistej skórce. Grapefruit prawdopodobnie pochodzi z Indii i jest krzyżówką pompeli i pomarańczy. Najbardziej znane odmiany to: biały (marsh), czerwony (red), różowy (ruby red). Zawiera mnóstwo węglowodanów i witaminy C. Owoc ten jest niskokaloryczny.

Winogrono różowe WINOGRONO RÓŻOWE - (Vitis vinifera) okrągłe, małe owoce winnej latorośli, rosną w zwartych gronach. W zależności od odmiany mają różny kolor. Na zdjęciu przedstawiona jest odmiana Reed Globe. Winogrona te pochodzą ze wschodnich wybrzeży Australii. Zawierają znaczną ilość węglowodanów, witaminę C i błonnik. Odmiana ta zawiera mniej cukru, niż odmiany bardziej uszlachetnione.

Winogrona białe WINOGRONA BIAŁE - (Vitis vinifera) owoc winorośli rosnący w zwartych gronach. Owoce małe okrągłe o aromatycznym smaku. Pochodzą prawdopodobnie z Kaukazu i zachodniej Azji. Źródłem energii są węglowodany. Owoce te nie zawierają większych ilości składników odżywczych, oprócz niewielkich ilości witaminy C i błonnika.

Tangela TANGELA - (Citrus) tangela jest owocem wychodowanym dzięki skrzyżowaniu grapefruita z mandarynką. Soczysty owoc o luźnej skórce i ostrym, orzeźwiającym smaku. O wartościach odżywczych brak informacji.

Melon Charentais MELON CHARENTAIS - (Cucumis) melon ten prawdopodobnie pochodzi z Azji. Duże owoce o charakterystycznej bladej skórce w zielonkawe paski. Dojrzały wydziela silny aromatyczny zapach. Miąższ słodki zawiera dużo witaminy C.

Jabłka JABŁKA - (Malus communis) są to owoce o pełnych kształtach, oraz w zależności od odmiany różnego koloru skórce. Owoc ten był znany i spożywany pod różnymi postaciami już w epoce kamiennej. Obecnie plantacje jabłek można spotkać niemal na całym świecie. Poprzez krzyżowanie różnych gatunków istnieje obecnie wiele odmian jabłek np. red delicjusz, granny smith, golden delicjusz, starking, spartan, mcintosh. Jabłka zawierają dużo witaminy C, węglowodanów i błonnika.

Nashi NASHI - ( Nashi) owoc ten jest z gatunku gruszek, pochodzi z Japonii, Chin, Korei. Nashi ma okrągły kształt i wielkość jabłka, smakiem przypomina gruszkę, jest owocem o bardzo orzeźwiającym i aromatycznym smaku. Jak do tej pory to brak informacji o składnikach odżywczych nashi.

Opuncja figowa OPUNCJA FIGOWA - (Opuntia ficus-indica) owoc ten ma cylindryczny kształt wielkości 4-8 cm, skórkę żółto-pomarańczową lub ceglasto- czerwoną pokrytą kolcami. Miąższ czerwony, żółty lub pomarańczowy, bardzo słodki. Jest to gatunek kaktusowatych, pochodzi z Ameryki Południowej. Zawiera wapń, magnez, błonnik i witaminę C.

Sweete SWEETE - (Svete) jest odmianą grapefruita hodowaną na plantacjach owoców cytrusowych, szczególnie w Izraelu. Staje się owocem bardzo popularnym, ze względu na smak, który jest pośredni między pomarańczą a grapefruitem. Owoc ten jest wielkości grapefruita, a różni się tylko zieloną skórką, dlatego potocznie nazywa się go grapefruitem zielonym. Wartości odżywcze posiada takie same jak grapefruit.

Papaja PAPAJA - (Carca papaya) jest byliną i pochodzi z Ameryki Północnej i Południowej. Papaja jest owocem kształtu przypominającego gruszkę o soczystym miąższu, skórkę ma zielonkawą. Zawiera dużo witaminy A i C, ponadto żelazo. Jest owocem niskokalorycznym, zawiera papainę, enzym rozkładający białka, stosowany także do zmiękczania mięsa.

Brzoskwinia BRZOSKWINIA - (Prunus persica) pochodzi z Chin, należy do rodziny różowatych. Często zwana królową owoców, brzoskwinia jest okrągła, ma miękką pokrytą meszkiem skórkę, soczysty i bardzo smaczny miąższ. Największym producentem brzoskwiń są Włochy i Stany Zjednoczone. Brzoskwinia zawiera dużo betakarotenu, czyli roślinną formę witaminy A, oraz dużo witaminy C.

Pompela POMPELA - (Citrus grandis) jest to bardzo duży owoc cytrusowy, pochodzenie jego nie jest znane. Wyglądem przypomina grapefruita, lecz jest dużo większa, nawet osiąga 20 cm średnicy. Skórkę ma bardzo grubą, a miąższ koloru różowawo- żółty. Pompela jest doskonałym źródłem witaminy C.

Sączyniec SĄCZYNIEC - (Manilkara zapota) drzewo to pochodzi z Indii Zachodnich i Ameryki Środkowej. Okrągły owoc o średnicy do 8cm. Skórka koloru zielonego, szorstka i korkowata. Miąższ soczysty ma miodową barwę, słodki. Zawiera dużo witaminy C jak również kwas pantotenowy. Z drzewa sączyńca otrzymuje się sok mleczny stosowany przy produkcji gumy do żucia.

Persymona PERSYMONA - (Diospyros) jest owocem drzewa o nazwie hurma wschodnia, pochodzi z Chin, Japonii, zach. Azji i Ameryki Północnej. Owoc okrągły, gładka, jaskrawo błyszcząca skórka. Miąższ słodki o konsystencji galaretki. Zawiera witaminę C i A oraz błonnik. Mimo tych zalet u wielu ludzi po spożyciu mogą wystąpić zaparcia.

Pepino PEPINO - (Solanum muricatum) pepino pochodzi z Peru i Chile, obecnie najlepiej zadomowił się na Florydzie. Owoc podobny do małego melona, wielkości jabłka, skórkę ma kremową w fioletowe pasy. Miąższ barwy blado-żółtej jest soczysty, w środku znajdują się małe jadalne pestki. Bardzo delikatny smak przypomina połączenie smaku ananasa, cytryny i melona. Źródłem energii jest witamina C oraz węglowodany.

Męczennica jadalna MĘCZENNICA JADALNA - (Passiflora) pochodzi z Ameryki Południowej, a zwłaszcza z Brazylii i Meksyku. Uprawiany obecnie na szeroką skalę w Australii i na Nowej Zelandii. Owoc tego pnącza ma skórę rozmaicie ubarwioną. Miąższ słodki z dużą ilością drobnych jadalnych pestek. Dobre źródło błonnika, węglowodanów i witaminy C.

Agrest AGREST - (Ribes grossularia) pochodzi prawdopodobnie z północnej Europy i Afryki, obecnie uprawiany niemal na całym świecie. Jagody agrestu mają kształt owalny, kolor w zależności od gatunku zielony, żółty lub czerwono-czarny, niekiedy pokryty włoskami. Miąższ wypełniony soczystymi, miękkimi o cierpkim smaku nasionami. Jak większość jagód agrest zawiera dużo witaminy C, błonnika i żelaza.

Mangostan MANGOSTAN - (Garcinia mangostana) pochodzi z Filipin, Indii oraz Półwyspu Malajskiego. Okrągłe owoce o grubej gładkiej skórce koloru ciemno- fioletowego zawierają miękki miąższ otoczony różową błoną, wewnątrz znajdują się 1 lub 2 nasiona. Jedzone prosto z drzewa mają wyśmienity smak. Owoc ten zawiera umiarkowane źródło witaminy C oraz tiaminy.

Abiu ABIU - (Pouteria caimito) przypuszczalnie pochodzi z Peru, obecnie uprawiany w dorzeczu Amazonki i na Florydzie. Kulisty jasno-żółty owoc o średnicy do 10 cm, zawiera słodki, galaretowaty, biały miąższ o smaku karmelu. Owoc abiu zawiera dużo witaminy C oraz niacyny.

Borówka amerykańska BORÓWKA AMERYKAŃSKA - (Vaccinium) pochodzi z Ameryki Północnej i wschodniej Azji. Istnieje także brytyjski gatunek, rosnący dziko na wrzosowiskach. Do uprawy borówki amerykańskiej nie potrzeba zbyt żyznej gleby, a owoce jej są bardzo smaczne, dlatego zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Ciemno-niebieskie, małe jagody z omszałą skórką zawierają węglowodany, żelazo, błonnik i witaminę C.

Owoc gwajawy OWOC GWAJAWY - (Psidium guajava) owoc ten pochodzi z Meksyku, Brazylii i innych terenów tropikalnych. To szybko rosnące drzewo wydaje owoce już po dwóch latach. Niewielkie, okrągłe owoce mają barwę żółtą i bardzo aromatyczny miąższ. W zależności od odmiany np. biała czy truskawkowa nadają się najlepiej do jedzenia na surowo, inne natomiast są kwaśne i bardziej nadają się na przetwory i dżemy. Gwajawa zawiera dużo węglowodanów, błonnika, witaminy C i A.

Melon galia MELON GALIA - (Cucumis melo) prawdopodobnie pochodzi z Azji. Owoc pokryty delikatną siateczką zielono-żółtą. Miąższ koloru blado-zielonego, z aromatycznym zapachem. Zawiera dużo witaminy C, oraz ekwiwalentu retinolu.

Kumkwat KUMKWAT - (Fortunella) pochodzi z Chin, obecnie uprawiany w Malezji i Chinach. Mały pomarańczowy owoc o jadalnej skórce i gorzkawym miąższu. Znakomite źródło jedynie witaminy C.

Canistel CANISTEL - (Pouteria campechiana) owoc ten pochodzi z Ameryki Środkowej i Karaibów. Jajowaty kształt długości 7-18 cm, gładka żółto-pomarańczowa skórka. Miąższ gąbczastej konsystencji zawiera kilka pestek. Składniki odżywcze tego owocu to: niacyna, retinol, błonnik oraz witamina C.

Feijoa FEIJOA - (Feijoa sellowiana) pochodzi z Ameryki Południowej, obecnie uprawiane w Australii i Nowej Zelandii. Jasno-zielony owoc o kształcie jajka zawiera ziarnisty miąższ o aromatycznym ananasowo-truskawkowym zapachu. Wartość odżywcza to: błonnik, niacyna i witamina C.

Porzeczka PORZECZKA - (Ribes) krzewy te rosną dziko na terenie całej Europy oraz w azjatyckiej części Rosji. Uprawiane są w różnych odmianach niemal na całym świecie. Najbardziej popularne odmiany to porzeczka czarna i czerwona. Jagody małe o cienkiej skórce zawierają kwaśny miąższ z dużą ilością nasion. Dobre źródło żelaza, błonnika, węglowodanów i witaminy C.

Durian DURIAN - (Durio zibethinus) tropikalny owoc pochodzący z Malajów. Uprawia się go obecnie w całej południowo wschodniej Azji. Bardzo duży owoc ważący około 10 kg ma grubą skórę pokrytą kolcami. Smaczny miąższ koloru białego o kremowej konsystencji wydziela nieprzyjemną woń, czym zasłużył sobie na powiedzenie że smakuje jak niebo, lecz pachnie jak piekło. Na temat wartości odżywczych brak informacji.

Longan LONGAN - (Euphoria longana) pochodzi z Azji, obecnie rośnie w Wietnamie, Tajwanie i Malezji. Spokrewniony z rambutanem i liczi. Owoce mniejsze od liczi mają matową, żółtobrązową skórkę. Miąższ słodki, soczysty z małą pestką. Nie zawiera żadnych istotnych składników odżywczych.

Lillypilly LILLYPILLY - (Syzygium) pochodzi prawdopodobnie z Australii. Barwa owoców może być od białej do wiśniowej, są kruche i kwaskowate, mają konsystencję podobną do arbuza. Lillypilly zawierają dużo witaminy C.

Niesplik japoński NIESPLIK JAPOŃSKI - (Eriobotrya japonica) ten owoc pochodzi z Azji, obecnie uprawiany na większą skalę w Chinach. Owalny żółty owoc z soczystym, cierpkim miąższem, w środku duże brązowe pestki. Zawiera bardzo dużo witaminy A oraz węglowodany i witaminę C.

Babaco BABACO - (Carica pentagona) ten spokrewniony z papają owoc pochodzi z Ekwadoru, obecnie uprawiane w Australii i Nowej Zelandii. Żółty miąższ z włóknistym rdzeniem pokryty jest żółtą jadalną skórką. Smakiem przypomina truskawki, ananasy i papaję. Niskokaloryczny owoc zawiera dużą ilość witaminy C.

Czarna persymona CZARNA PERSYMONA - (Diospyros digyna) pochodzi z Ameryki Środkowej, obecnie uprawiane również na Hawajach. Przypomina kaki lecz różni się kolorem skórki. Zielona skórka wypełniona jest miękkim, słodkim miąższem, gdy owoc jest dojrzały nabiera ciemno-czekoladowej barwy. Doskonałe źródło witaminy C, oraz witaminy A.

Jeżyna JEŻYNA - (Rubus fruticosus) pochodzi z Afryki, Wielkiej Brytanii i Ameryki Północnej. W wielu miejscach świata zbiera się nadal dzikie jeżyny. Jeżyna to drobne, lśniące , czarne pesteczki skupione wokół białego rdzenia. Posiada nietypowe dla owoców składniki odżywcze takie jak: wapń, magnez i żelazo, oprócz tego doskonałe źródło witamin C, A, E.

Jabłko gwiaździste JABŁKO GWIAŹDZISTE - (Chrysophyllum cainito) pochodzi z Indii Zachodnich i Ameryki Środkowej, obecnie również uprawiane jest w Azji i Australii. Spłaszczony owoc o średnicy około 10 cm skórkę ma kolorem przypominającą dojrzałą figę. Miąższ biały o aromatycznym zapachu. Zawiera dużo witaminy C oraz niacyny.

Morwa czarna MORWA CZARNA - (Morus nigra) pochodzi prawdopodobnie albo z Persji albo z Nepalu. Do Europy została sprowadzona już przez starożytnych Greków. Przypominający jagodę lśniący owoc koloru fioletowego rośnie na niskim drzewie. Ten soczysty owoc zawiera dużo witaminy C, węglowodanów oraz umiarkowane ilości błonnika i fosforu.

Pigface PIGFACE - (Carpobrotus) ta płożąca roślina pochodzi z Australii. Jadalne są grube soczyste liście, jak i rogate, kuliste, fioletowe owoce. Szczególnie posiada dużą zawartość minerałów wapnia i żelaza. Podobno sok z liści tych owoców łagodzi ból spowodowany użądleniem owadów.

Śliwka ŚLIWKA - (Prunus) przypuszczalnie owoce te powstały 2 tys. lat temu w Azji, obecnie uprawiane są w wielu rejonach świata w klimacie umiarkowanym. Śliwka ma barwę od zielonej do ciemno-czerwonej, miąższ słodki i mięsisty. Zawiera umiarkowane ilości witaminy C, E oraz błonnik.

Rambutan RAMBUTAN - (Nephelium lappaceum) ten owoc spokrewniony z liczi i longanem pochodzi z Sumatry i Archipelagu Malajskiego, obecnie uprawia się go w Tajlandii, Wietnamie, Birmie i na Filipinach. Owoce jajowate długości 5-8cm, czerwonawa lub pomarańczowa barwa skóry pokryta miękkimi kolcami. Miąższ koloru szarego przypomina smakiem winogrona i ma orzeźwiający smak. Składnikiem odżywczym jest witamina C.

Pigwa PIGWA - (Cydonia oblonga) owoc ten znany był już w starożytnej Grecji i prawdopodobnie pochodzi z tamtych rejonów. Obecnie pigwa uprawiana jest w klimacie umiarkowanym. Wyglądem przypomina duże zielone jabłko i podobną konsystencję, lecz jest kwaśna. Bardzo dobre źródło witaminy C, a otrzymywana z pigwy chinina jest lekiem przeciwmalarycznym.

Plantan PLANTAN - (Musa paradisiaca) pochodzi z Ameryki Środkowej, jest spokrewniony z bananem. Wyglądem przypomina banana, jest jednak pulchniejszy i dłuższy, skórka koloru zielonawo-żółta. Zawiera dużo żelaza, magnezu, fosforu, witaminy C i A. Plantan przed jedzeniem należy usmażyć lub upiec gdyż surowe są niestrawne.

Kapar KAPAR - (Capparis mitchellii) pochodzi z Australii zwane inaczej dzikimi pomarańczami rosną na wysokich gęstych krzewach. Owoce o średnicy około 7 cm mają kolor pomarańczowo-brązowy lub fioletowo-zielony, w miąższu znajdują się duże pestki. Wysoko kaloryczny owoc zawiera bardzo dużo witaminy C.

Tamarillo TAMARILLO - (Cyphomandra betacea) ten owoc pochodzi z Brazylii i Peru, rośnie na drzewie należącym do rodziny psiankowatych. Owalne owoce wielkości jajka z czerwonym miąższem, o charakterystycznym posmaku, przypominającym nieco smak pomidora. Duża zawartość witaminy C i A, oraz żelazo, fosfor i błonnik. Owoc niskokaloryczny.

Malina MALINA - (Rubus idaeus) czerwona malina pochodzi z Wielkiej Brytanii, Skandynawii, aż po Azję, wymaga chłodnego klimatu. Na pnących pędach krzewu rosną czerwone, miękkie owoce o wyśmienitym smaku, jest nazywana królową owoców jagodowych. Doskonała zawartość witaminy C, żelaza i błonnika.

©2005 F.H. CYTROBAN
Wykonanie strony: JONGRAF Consulting